hnmkynaiset.vapaavuoro.uusisuomi.fi/ Namikan naiset / kauniita kertomuksia koripallokaudesta

Valmentajan mietteitä kesäharjoittelukaudella

  • Valmentaja Riku Punkkinen otteluvalmennuksen pauloissa
    Valmentaja Riku Punkkinen otteluvalmennuksen pauloissa

Namikan naisten kesäharjoittelu on täydessä vauhdissa. Tohinaa on nähty sekä ulkoradoilla että Malmin Palloiluhallilla. Blogitoimitus kyseli joukkueen päävalmentajalta Riku Punkkiselta kuulumisia koriskausien välimaastossa. 

Helsingin NMKY:n naisten edustusjoukkue nousi viime kaudeksi naisten valtakunnalliseen ykkösdivisioonaan. Päävalmentaja Riku Punkkinen, mitä viime kaudesta jäi mieleen?

Kaudesta päällimmäiseksi mieleen jäi sarjan tasaisuus. Ainoastaan yhdessä ottelussa eroa tuli yli 20 pistettä, muutoin pelattiin todella tasaisia kamppailuja, jossa ratkaisu saatiin aikaiseksi vasta viimeisellä neljänneksellä – usein vasta ihan viimeisillä minuuteilla. Toinen mieleen jäänyt asia on kotipelien yleisömäärä. Meidän otteluita oli katsomassa runsaasti ihmisiä, kolmessa pelissä yli sata katsojaa – siis tupa täynnä.

HNMKY:n tavaramerkkinä oli vähäkoriset ottelut ja tiukka puolustus. Jatkaako joukkue samalla pelitavalla?

Pelitapaa kyllä on tarkoitus hieman muuttaa, toivottavasti enemmän koreja tuottavaan suuntaan. Ennen kaikkea pyritään luomaan parempia ja luonnollisempia ratkaisuja, jotta yhtä ratkaisua kohtaan saadaan enemmän pisteitä. Toisin sanoen osumatarkkuutta pyritään parantamaan. Puolustuksesta on kyllä sanottava, että vaikka ottelut olivatkin vähämaalisia, niin kyllä myös puolustukseenkin pitää panostaa. Meitä vastaan tehtiin aimo kasa helppoja koreja, nämä kun saadaan vähemmälle, niin näin tasaisessa sarjassa useampi peli tulee kääntymään meidän eduksemme.

Kausi 2015-16 tekee tuloaan. Mitä uutta Namikan naisten edustusjoukkueessa?

Tulevalle kaudelle ollaan suunniteltu ja aloitettukin tiivis yhteistyö seuran A-tyttöjoukkueen kanssa. Toistaiseksi tämä näkyy yhteisinä harjoituksina, mutta tulevalla kaudella tullaan varmasti näkemään myös juniori-ikäisiä pelaajia naisten edustusjoukkueessa. Harjoitusmäärää kasvatetaan – itseasiassa tulevalla kaudella tullaan harjoittelemaan puolet enemmän kun kuluneella kaudella… Lähtötilanne meillä on hieman erilainen kuin muilla divarijoukkueilla, jotka koostuivat isolta osalta junioripelaajista. Namikassa naisten joukkue halutaan pitää naisten joukkueena, ja ymmärretään myös se, että divarikoripallon lisäksi on aikuisilla ihmisillä muutakin elämää.

Entä tavoitteet? Onko tavoitteena sarjapaikan säilyttäminen ykkösdivarissa tai nousu naisten korisliigaan?

Tavoite on ennen kaikkea pelata hyvää ja kivaa korista - Nauttia koriksen pelaamisesta ja joukkuekavereiden seurasta! Tuloksellisista tavoitteista täytyy vielä keskustella joukkueen pelaajien kanssa, jotta kaikki sitoudutaan samoihin tavoitteisiin. Itse näkisin että ensin tulostavoitteena voisi olla jotain noiden vaihtoehtojen välistä, kenties kuitenkin niin että pelit jatkuisivat vielä maaliskuun alun jälkeen…

Alkavalla kaudella valmentajien koulutusvaatimukset nousevat ja valmentajilta vaaditaan päivityksiä valmentajatutkintoihin. Millaista täydennyskoulutusta on Riku Punkkisen ohjelmassa?

Minulla on aiemmin suoritettuna kakkostason lisenssi. Tämän päivittämiseksi osallistun FABC:n järjestämälle Mestarit- valmentajaklinikalle. Klinikalle on tulossa esiintymään monia mielenkiintoisia valmentajia, joista erityisesti odotan valmentajina korkealle arvostamieni Pekka Salmisen, Danny Janssonin ja Tomi Kamisen esityksiä.

Yksittäisiä klinikoita tai koulutuksia tärkeämpänä oman tietotaidon kehityksen ja päivityksen kannalta näen kuitenkin yhteistyön A-tyttöjen valmentajien Henrik Pulkkisen ja Santtu Koskisen kanssa. Toivon, että hyvin alkanut yhteistyö ja ajatusten vaihto jatkuu läpi tulevan kauden ja vie meitä kaikkia, myös pelaajia, eteenpäin. Koulutustapahtumista saa ”varastettua” kivuttomasti muiden ideoita, mutta vasta näiden märehtiminen ja arviointi oman joukkueen kantilta vie asioita oikeasti eteenpäin. Tämän vuoksi uskon itse enemmän keskustelun (niin pelaajien kuin muidenkin valmentajien kanssa) ja ajattelun voimaan. Kokemukseni mukaan parhaiten tässä ajatusten jalostustyössä on apuna riittävän lähellä omaa toimintaa olevat ihmiset.

Lopuksi vielä sana kannattajille. Viime kaudella HNMKY:n kotipeleissä nähtiin kivasti yleisöä. Miksi kannattaa tulla Helmi Centeriin sunnuntaisin katsomaan pelejä?

A) No hei, Me ollaan ME! eiköhän tuossa ole syytä kerrakseen.

B) Viime kaudella oli tosiaan, kuten aiemminkin tuli mainittua paljon katsojia, käsittääkseni eniten divarissa? Osaltaan varmasti katsojia kiinnosti otteluiden yhteyteen järjestämämme tempaukset – Pullat, Nenät, renkaanvaihdot jne. Saattaa olla, että jotain samansuuntaista tullaan näkemään tulevallakin kaudella. Varmasti meidän pelejä kannattaa tuilla katsomaan iloisen ja hyvän koriksen sekä hyvän katsomofiiliksen vuoksi.

C) Kaikki urheilutapahtumat lajista riippumatta tarjoavat paljon mielenkiintoisia tilanteita ja viihdyttäviä hetkiä niin pelaajille kuin katsojillekin. Parhaimmillaan yhden ottelutapahtuman aikana katsojatkin pääsevät kokemaan koko inhimillisen tunneskaalan ilosta suruun, pelosta rohkeuteen ja onnesta tuskaan ja vihasta rakkauteen. Kentällä nämä kaikki koetaan varmasti 40 peliminuutin aikana, kannattaa siis tulla katsomoon seuraamaan suosikkijoukkuettasi ja kokea peli!

Kiitos Riku. Onnea ja menestystä tulevalle kaudelle!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.