hnmkynaiset.vapaavuoro.uusisuomi.fi/ Namikan naiset / kauniita kertomuksia koripallokaudesta

Hyppysissä ollut voitto kääntyi jatkoaikatappioksi

  • Juniorikaksikko Maud Agyei ja Katariina Kaikkonen oli Joensuussa avainrooleissa.
Kuva: Harri Vallila
    Juniorikaksikko Maud Agyei ja Katariina Kaikkonen oli Joensuussa avainrooleissa. Kuva: Harri Vallila

Viime vuosina Kataja Basketin ja Helsingin NMKY:n väliset ottelut ovat olleet kihelmöiviä koripallomittelöitä. Tämänkin päivän ottelun jälkeen kihelmöi, varsinkin sielussa ja mielessä, kun Kataja Basket otti Namikasta voiton jatkoajan jälkeen pistein 71-68.

Ensimmäinen neljännes antoi heti suuntaa ottelun kululle. Pelillisesti hieman vaihtelevaa tekemistä, jossa kummallakin joukkueella oli hetkensä. Kataja Basket aloitti parilla kolmen pisteen korilla 6-0, johon Namika vastasi tasoittamalla 6-6.

Katajan ensimmäinen vahva jakso nähtiin ensimmäisen kymmenminuuttisen puoliväliin. Kotijoukkueen liike hyökkäyspäässä avasi heittäjille heittotilaa. Kun karjalaisten käsi kävi tarkasti oltiin lukemissa 18-8. Katajan Salla Pelkonen oli tehnyt 9 pistettä HNMKY:n kahdeksaa vastaan. Ensimmäisen neljänneksen päätteeksi luvut olivat selkeät 21-10 ja ote oli Katajalla. Namikasta ainoastaan nuori Maud Agyei oli onnistunut pelitilannekorin tekemisessä.

VILLIÄ AALTOLIIKETTÄ

Peli oli kuitenkin kaikkea muuta kuin selvä. Helsinkiläiset avasivat toisen neljänneksen huolellisella puolustuspelillä. Ensimmäiset 4 minuuttia 40 sekuntia kirjattiin 0-8 vierasjoukkueelle. Tilanne 21-18 ja voittotaistelu oli jälleen täysin avoin. Kummankin joukkueen korinteko oli kahden pelaajan varassa. Namikasta Agyein lisäksi vauhtiin pääsi myös Asta Leinonen. Katajan joukkueessa Pelkonen sai vahvaa tukea Tessa Virtaselta. Puoliaikalukemat 31-25.

Jos oli toisen neljänneksen alku hyvä Namikalle, voi samaa sanoa myös kolmannesta neljänneksestä. Katariina Kaikkosen johdolla HNMKY napautti ensimmäiset kaksi ja puoli minuuttia 0-6 ja oltiin jälleen tasalukemissa. Joukkueet etenivät tilanteeseen 42-39, jossa nähtiin jälleen helsinkiläisittäin erinomainen jakso. Parin minuutin pätkä kirjattiin 0-8 ja Kristika oli mukavasti johdossa 42-47. Ikävä kyllä kotijoukkue vastasi tähän tylyllä 9-0 runilla ja kolmas jakso päättyi 51-47. Helsinkiläisittäin vaikeudet liittyivät lähes poikkeuksetta jaksoihin, jossa tempo nousi ylikovaksi, joukkueet juoksivat kenttää päästä päähän ja syöttöjen huolellisuus kärsi pahasti. Samaan aikaan kotijoukkueen Maria Koskinen otti koko ajan isompaa ja isompaa roolia kenttätapahtumissa.

Neljäs jakso oli kerrassaan piinallinen, mutta myös herkullinen jännitysnäytelmä. Jakson puolivälissä kotijoukkue oli vielä kolme pistettä edellä 55-52, mutta siitä ote kääntyi jälleen Namikalle. Kun Linnea Oljemark nosti Namikan 57-60 johtoon 34 sekuntia ennen loppua, oli syytä uskoa vierasvoittoon. Viimeinen puoliminuuttinen ei kuitenkaan ollut parasta Namikaa. Voitto, joka oli jo hyppysissä, muuttui kirveleväksi 60-60 tasapeliksi. Mentiin jatkoajalle.

Jatkoaikakin antoi viitteitä voitosta. Jatkoajan puolivälissä stadilaiset olivat kaksi pistettä edellä 65-67. Jatkoajan jälkimmäinen puolisko ei sitten enää sujunut yhtä hyvin. Nähtiinpä loppuminuuteilla myös jossain määrin kiistanalainen tilanne, jossa väännettiin kättä kontaktitilanteen tulkinnasta hyökkääjän virheen ja heittäytymisen välillä. Tuomaritulkinta oli helsinkiläisittäin epäedullinen. Päättäväinen Kataja tuli rinnalle ja ohi. Koripisteet 71-68. Sarjapisteet Katajalle.

VALMENTAJALTA KEHUT JUNIOREILLE

HNMKY:n päävalmentaja Riku Punkkinen analysoi peliä harmissaan. ”Tämän päivän ottelu oli hyvin kaksijakoinen. Parhaimmillaan puolustimme niin hyvin että Kataja ei päässyt hyökkäysajan puitteissa ratkaisuihin. Samoin hyökkäyksessä toteutimme asioita oikein. Onnistumisia tuli myös henkilökohtaisella tasolla. Yksilöistä juniorikaksikko Maud Ageyi – Katariina Kaikkonen pelasi upeasti. Myös Riina Haavisto teki hyvää työtä pelin johtamisessa.”

Heikompiakin hetkiä nähtiin. ”Meidän piti pitää maltti mukana, mutta se ei onnistunut. Menimme mukaan Katajan juoksemiseen, vaikka sitä erityisesti piti välttää.”, kiteytti Punkkinen ja jatkoi:

”Lopussa tapahtui monta pientä asiaa, jotka omalta osaltaan estivät voiton nappaamisen. Isoimpia voittoon vaikuttaneita valintoja oli, että annoimme Maria Koskisen heittää kolmen pisteen heittoja. Se ei ollut onnistunut valinta tänään. Tiesimme Koskisen pelityylin ja tänään hän oli hyvä siinä mitä hän tekee. Lisäksi Salla Pelkonen pääsi yllättämään meidät liikkumisellaan alussa useamman kerran. Voitto oli tänään meidän otettavissa, mutta se jäi saamatta.”

 

Pisteet ja levypallot:

HNMKY: Maud Agyei 25/17, Asta Leinonen 14/8, Linnea Oljemark 10/6, Katariina Kaikkonen 9/6, Riina Haavisto 6/6, Maria Huitti 2/5, Meri Mäkelä 2/3, Sini Veisto 0/0, Eveliina Ojala 0/0

Kataja Basket: Maria Koskinen 26/9, Salla Pelkonen 18/3, Tessa Virtanen 13/9, Aino Ahvenainen 7/7, Henrika Suhonen 5/2, Niina Sedano 2/0, Ninni Hoskonen 0/2

 

* * *

Naisten ykkösdivisioonan jännitysnäytelmiä on tarjolla seuraavan kerran sunnuntaina 29.1. Silloin Tapiolassa pelataan ottelu Honka – HNMKY. Joukkueiden edellinen kohtaaminen venyi kolmen jatkoajan mittaiseksi. Päästäänkö ensi kerralla jo neljään jatkoaikaan?  

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

... Onko tämä paras foorumi promotoiminnalle ...?

Ainakin täällä pitäisi esiintyä omalla nimellä ja kuvalla.