hnmkynaiset.vapaavuoro.uusisuomi.fi/ Namikan naiset / kauniita kertomuksia koripallokaudesta

Suomen Chicagossa ei ole Bullseja vaan SBG

  • Tässä vaiheessa kaikki näytti hyvältä
    Tässä vaiheessa kaikki näytti hyvältä

Lahtea on monesti kutsuttu Suomen Chicagoksi. Lahdesta puuttuu toki muutama Chicagon tunnusmerkki. Siellä ei ole pilvenpiirtäjiä, Michael Jordanin patsasta tai Bullseja ja Markkasta. Sen sijaan Lahdesta löytyy pilvenpiirtäjien korkeuksiin nouseva hyppyrimäki, Jari Litmasen patsas sekä naisten ykkösdivarissa pelaava SB-Girls. Namikan naisten edustusjoukkue kävi sunnuntaina ottamassa mittaa viimeksi mainitusta. Hyppyrimäkeen mennään sitten joku toinen kerta.

OTTELUN KULKU

Ensimmäinen neljännes pelattiin tasalukemissa 20-20. Peli näytti hurjan vauhdikkaalta, hetkittäin jopa kaoottiselta. Johtoasema vaihtui eikä kumpikaan joukkue saanut kunnolla otetta peliin. Paljon sattui ja tapahtui. Välillä jopa sattui.

Toisen neljänneksen loppupuolella SB-Girls tarrasi tukevammin peliin kiinni. Puoliajalle mentiin lukemissa 44-37. Kolmannella jaksolla SBG:n ote vahvistui entisestään ja kun neljännes kirjattiin 20-13 lahtelaisille, siirrytiiin viimeiselle tauolle kotijoukkueen johtaessa 64-50.

Viimeisellä neljänneksellä HNMKY tuli tiukasti peliin mukaan. Jakson ensimmäiset kuusi ja puoli minuuttia kirjattiin namikalaisille 3-16 ja kuinka ollakaan peli oli kihelmöivästi 67-66. Loppu olikin sitten kaikkea muuta kuin namikalaisjuhlaa: SBG otti sarjassa kauden ensimmäisen voittonsa lukemin 77-71.

MIKSI NÄIN?

HNMKY sortui tällä kaudella tutuksi tulleisiin helmasynteihinsä. Puolustuspelaaminen takkusi ja pelaaminen oli laiskanoloista erityisesti levypalloissa.

Namikan naisten puolustuspeli oli pahimmillaan lähes luokatonta. SBG sai vapaita heittopaikkoja ja teki helppoja koreja lähietäisyydeltä. Stadilaiset hävisivät puolustuspäässä aivan liikaa 1vs1 –tilanteita eikä kommunikaatiokaan aina toiminut. Vasta viimeisen neljänneksen alkupuolella puolustus saatiin kuntoon taktisten valintojen ansiosta.

Levypallopeli on ollut vaikeaa pitkin alkukautta. Lahdessa ensimmäinen kymmenminuuttinen näytti levypallon heikkoudet. HNMKY:n hyökkäyskorilla SBG voitti levypallot 8-1, puolustuspäässä mentiin jokseenkin tasatahtia: siellä levypallot Namikalle 5-4.

Vaikeuksista huolimatta ottelu oli jokseenkin tasaista taistelua. Tämä osin selittyy SBG:n pallonhallinnan vaikeuksilla. Kotijoukkue hukkasi pallon jo ensimmäisen 10 minuutin aikana yhdeksän kertaa – monesti heikkojen syötönvalintojen seurauksena. Kumpikaan joukkue ei esittänyt kovin kypsää peliä.

MISSÄ ONNISTUTTIIN?

Vaikka Namika joutui kotimatkalle tappio niskassaan, ei ottelu ollut pelkästään epäonnistumisten sävyttämä. HNMKY:n hyökkäyspeli oli parhaimmillaan hyvinkin viriiliä. 71 pistettä on kiitettävä pistemäärä naisten ykkösdivarissa.

Joukkue onnistui myös tekemisen parantamisessa. Surkeaakin surkeamman alun levypallopelin jälkeen, levypallotilastot olivat 30 minuutin jälkeen tasan 34-34. Helsinkiläiset onnistuivat kahmimaan loppujen lopuksi 19 hyökkäyslevypalloa, kun 10 minuutin kohdalla kasassa oli yksi hyökkäyslevypallo.

Myös puolustuspeli parani ottelun loppua kohden. Neljännen jakson alussa HNMKY raatoi ja taisteli – tiimi teki työtä kiitettävästi puolustusmuotoja varioiden. Peliä luettiin paremmin ja pelaajien väliset etäisyydet pysyivät riittävän pieninä. 

YKSILÖT

Riina Haavistolla oli tärkeä rooli joukkuepelin kasassa pitämisessä. Elisa Räikkönen osoitti erinomaista taistelutahtoa hakien 8 hyökkäyslevypalloa silloin kun joukkueen tahtotaso kaipasi tasonnostoa.

Meri Mäkelä teki hienoa työtä neljännen jakson takaa-ajossa: Mäkelä toi kentälle hyvää puolustuspelaamista ja 8 pistettä 100%:n tarkkuudella. Tupla-tuplan kasannut Kaisa Valtakari osoitti jälleen pystyvänsä kantamaan vastuuta tiukoissakin paikoissa.

SBG:N ASEET

Joukkue oli valmistautunut peliin hyvin. Ensimmäisen neljänneksen päättäväinen levypallopeli oli hienoa katseltavaa. Heittopelikin oli kohdillaan: ensimmäisen 30 minuutin aikana kaukoheitot upposivat kaaren takaa 50%:n tarkkuudella (9/18).

Kotijoukkue ei hakenut voittoa nimivahvan kokoonpanon ansiosta. Pikemmminkin sen pelaajat venyivät paikoitellen oman tasonsa ylärajoille. Viime kauden jälkeen juniorisarjoista uloskasvaneet Karoliina Kerilahti ja Clara Kinnunen tekivät tärkeitä pisteitä hyökkäyspäässä.

MITÄS NYT?

Namikan naisten pelillinen tekeminen ei ole kunnossa. Viidestä ensimmäisestä pelistä on saatu yksi voitto – mikä on huomattavasti alle odotusten. Pahimmat ongelmat liittyvät puolustuspelaamiseen: vain kerran vastustaja on pidetty alle 70 pisteessä.

Valmentajakaksikolla Punkkinen – Ruottinen onkin nyt kova tehtävä. Miten saada joukkueen puolustus kuntoon?  

ENTÄS SE CHICAGO?

Vaikka Lahden suurhallia ei kannata verrata United Centeriin, se on silti puitteiltaan erinomainen ympäristö naisten ykkösdivisioonaan. Parempaa salia ei sarjasta löydy.

 

Pisteet ja levypallot:

HNMKY: Johanna Soppela 16/6, Kaisa Valtakari 10/10, Elisa Räikkönen 9/10, Riina Haavisto 9/4, Meri Mäkelä 8/2, Annika Suhonen 7/2, Sara Kervinen 5/2, Linnea Oljemark 4/4, Eveliina Ojala 2/1, Emilia Kukkamäki 1/1, Sara Selenius 0/1, Roosa Saarni 0/0

SBG: Karoliina Kerilahti 14/8, Noora Hartikainen 12/3, Venla Torppa 11/6, Clara Kinnunen 9/9, Tiina Aaltonen 7/4, Maija Kuisma 5/4, Emma Stude 6/2, Mette Laine 6/1, Veera Puustinen 3/2,  Julia Salin 2/2, Tiia Virtanen 2/0, Jutta Henttonen 0/0

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Uudessakaupungissa Chicago Bulls on nimetty "Amerikan Korihaiksi", koska urheilullinen menestys on samansuuntainen.