hnmkynaiset.vapaavuoro.uusisuomi.fi/ Namikan naiset / kauniita kertomuksia koripallokaudesta

Sietämättömän jännittävä takaa-ajo

  • Annika Suhonen latoi toisella puoliajalla 22 pistettä Namikan naisten takaa-ajossa. Kuva: Velimatti Ollilainen
    Annika Suhonen latoi toisella puoliajalla 22 pistettä Namikan naisten takaa-ajossa. Kuva: Velimatti Ollilainen

Naisten ykkösdivisioonan kohtaaminen Kataja Basketin ja Helsingin NMKY:n välillä muodostui vauhdikkaaksi ja sietämättömän jännittäväksi takaa-ajoksi, joka sai paikallaolijat huokailemaan ja tärisemään piinallisen tunteen vallassa. Pelillisesti tapahtuma ei ollut kaunista, mutta ehdottomasti mieleenpainuvaa ja tunnerikasta.

Ottelun alku oli Namikan kannalta totaalisen tyrmäävä. Ensimmäiset viisi minuuttia kirjattiin Katajalle 17-2. Kymmenen minuutin jälkeen kotijoukkue johti 24-6. 16 minuutin kohdalla Joensuun Urheilutalon taululla loistivat kammottavat lukemat 40-10.

HNMKY epäonnistui alussa likimain kaikessa mahdollisessa. Puolustus oli sekaisin kuin Vaasanaukion vakioasukki. Katajan Tessa Virtanen hyödynsi häikäilemättömästi helsinkiläisten hoipertelun ja tykitti 14 pistettä jo ensimmäisellä neljänneksellä. Virtanen sai hyvää tukea myös Sandra Keskevaarilta sekä päivän positiivisimmalta yllättäjältä Vilja Männistöltä.

Siinä missä puolustus vuoti kuin salaisuus päiväkodin pihalla, hyökkäys muistutti partiolaisten solmukokoelmaa. Hetkittäin pallon liike pysähtyi pahanpäiväisesti, eikä 24 sekunnin aikana saatu rakennettua kunnollista ratkaisupaikkaa. Ja sitten kun pallo saatiin ilmaan, se päätyi muualle kuin koriin. Ensimmäisellä neljänneksellä Namika otti 15 pelitilanneheittoa sutien pallon 14 kertaa ohi ja yhden kerran sukkaan.

U-KÄÄNNÖS

Oli aika aloittaa 30 pisteen takaa-ajo. Haparointi päättyi ja valmennuskaksikko Riku Punkkinen – Maija Ruottinen sai käännettyä alavireisen laulun tahti tahdilta kirkkaampaan suuntaan. Puoliaikataukoon mennessä ero kutistui hitusen, 24 pisteeseen (45-21).

”Ottelun ensimmäisellä puoliskolla olisi pitänyt muuttaa puolustusta jo aikaisemmin, jotta Virtaselta oltaisi saatu muutama heitto pois. Puolustuksen muuttamisen jälkeen Virtanen sai heitot ilmaan ainoastaan erikoistilanteista syntyneistä merkkausvirheistä.” helsinkiläisten päävalmentaja Punkkinen tuumi pelin jälkeen.

Kolmannella jaksolla huolellisempi puolustuspeli ei jättänyt enää joensuulaisille tilaa helppoihin ratkaisuihin ja helsinkiläisjoukkue teki tiiviimmin työtä yhdessä. Hyökkäyskin oli helpompaa, kun HNMKY oli saanut puoliajalla kalibroitua heittokättään. Annika Suhonen takoi kolmannella jaksolla 9 pistettä ja neljännellä jaksolla vielä 13 lisää. Myös Linnea Oljemark ryhtyi tekemään tuhojaan vastustajan korin läheisyydessä.

Kun neljännelle jaksolle lähdettiin 16 pisteen takaa-ajoasemasta, oli ilmassa uskoa ja toivoa. Jakson alku ei kuitenkaan lupaillut paljoa – ero ei enää kutistunutkaan. 34 minuutin kohdalla tilanne oli 68-51.

Seuraavan kahden minuutin aikana ero kutistui 12 pisteeseen 70-58 Suhosen ja Oljemarkin voimin. Kun seuraavat kaksi minuuttia kirjattiin 2-8 Namikalle, oli tilanne 38 minuutilla jo herkullisesti 72-66.

Viimeinen minuutti alkoi tilanteesta 74-68. Ensin Johanna Soppela kavensi eroa yhdellä pisteellä, sen jälkeen Kaisa Valtakari upotti kahden pisteen heiton. Kahdeksan sekuntia ennen loppua Annika Suhonen tasoitti pelin kolmen pisteen heitollaan lukuihin 74-74.

Mutta, mutta … kun kellossa oli jäljellä 0,3 sekuntia, soi erotuomarin pilli virheen merkiksi. Isabella Kaukopaasi marssi vapaaheittoviivalle ja upotti ensimmäisen vapaaheiton. Kataja voitti ottelun 75-74.

Valmentaja Punkkinen veti yhteen pelin avainasioita: ”Ottelu oli – noh todella kaksijakoinen, alun ei mitään mistään, lopun kaikkea kaikilta tyyppisesti. En muista olleeni todistamassa vastaavaa nousua kertaakaan oman koripallourani ajalta.  Pelaajat tekivät todella hienon urakan uskoen koko pelin ajan mahdollisuuteen ja vielä pääsivät todella lähelle palkintoa. Valitettavasti kellosta loppui aika kesken – edes minuutti lisää, niin kotiin olisi matkustettu kaksi pistettä rikkaampana. Kaiken kaikkiaan olen erittäin tyytyväinen ja ylpeä taistelusta, jonka esitimme. Tämä lupaa erittäin hyvää kevätkaudeksi.”

  

Pisteet ja levypallot:

HNMKY: Annika Suhonen 22/1, Kaisa Valtakari 18/9, Riina Haavisto 10/9, Linnea Oljemark 10/4, Johanna Soppela 6/11, Elisa Räikkönen 6/5, Sara Kervinen 2/1, Emilia Kukkamäki 0/4, Meri Mäkelä 0/2, Sara Selenius 0/0, Roosa Saarni 0/0

Kataja: Tessa Virtanen 25/5, Sandra Keskevaari 18/6, Isabella Kaukopaasi 12/12, Vilja Männistö 10/9, Claudia Kärnä 10/5, Aada Käyhkö 0/3, Läänä Omar Tajaddin 0/1, Aino Röppänen 0/0

* * *

Namikan naiset siirtyvät nyt joulutauolle. Pelit jatkuvat jälleen tammikuun puolella ...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.